Kurzy zpracování ryb v zimním semestru pro veřejnost

Kurzy zpracování ryb v zimním semestru pro veřejnost

Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích pořádá v rámci zimního semestru celkem čtyři kurzy zaměřené na zpracování ryb, určené pro širokou veřejnost. Všechny kurzy budou probíhat na adrese Ústavu akvakultury a ochrany vod se sídlem Husova tř. 458/102 v Českých Budějovicích.

V polovině září odstartuje série čtyř jednodenních kurzů. Ty jsou určeny pro různé úrovně stupně zkušeností a vzdělanosti v oboru zpracování ryb. Na své si tedy přijdou začátečníci, pokročilí i zkušení zájemci. Kromě získání znalostí odborné teorie, je hlavní součástí seminářů praktická část, zaměřená na zvládnutí technik a metod zpracování různých druhů ryb, které si účastníci následně odnášejí. V průběhu každého kurzu je zajištěno občerstvení. Celodenní výuka je zakončena certifikátem o absolvování, který garantuje znalosti na úrovni zvoleného semináře.

První kurz s názvem „Co s rybou?!“ proběhne v pátek 16.září 2022 a je určen pro úplné začátečníky. Dopolední seminář seznámí účastníky se základy legislativy, manipulaci a usmrcováním ryb. Následovat bude praktická výuka základních postupů zpracovatelských technik, jako filetování, porcování a kuchání. K dispozici budou dva druhy sladkovodních ryb, kapr obecný a pstruh duhový.  

Dva kurzy pro pokročilé se konají v pátek 7. října 2022 a 12. listopadu. V jejich průběhu si účastníci osvojí náročnější postupy zpracování ryb, jako jsou kanoový řez, stahování kůže, filety, motýlkový řez a další. V pestré nabídce výběru ryb nebudou chybět například kapr, pstruh, sumec, štika, makrela, losos a další oblíbené druhy. Během praktické části je kladen velký důraz na preciznost zvládnutí jednotlivých zpracovatelských metod. Cílem je, aby všichni, co projdou celým seminářem odcházeli s jistotou zvládnutí zpracovatelských postupů pro použití v praxi.

Sérii kurzů zakončí 2. prosince 2022 seminář pro pokročilé. Jedná se o velmi odborný a technicky nejnáročnější výuku, ve kterém se účastníci detailně seznámí s anatomií a morfologií ryb, usmrcování ryb v malém i provozním měřítku, fyzikálně-chemické procesy, probíhající ve svalovině po usmrcení ryb, zrání masa a další odborné znalosti. Praktická část účastníky kurzu naučí správnou manipulaci s kaprem a pstruhem, způsoby jejich zpracování, podmínky uchování a také výpočet potřebného množství ledu k dostatečnému zchlazení rybího masa.

Podrobné informace pro zájemce o absolvování kurzů naleznete na https://czv.jcu.cz/cs/kurzy-pro-verejnost. Pro případné dotazy kontaktujte odborného garanta Ing. Jana Kašpara na telefonním čísle 734 269 085 nebo organizátorku Adélu Minaříkovou na telefonním čísle 724 504 922