Přes 500 lidí ochutnalo na jihočeské farmě ovčí sýry i jogurty

Přes 500 lidí ochutnalo na jihočeské farmě ovčí sýry i jogurty

Přes 500 lidí přilákala v sobotu akce Poznej svého farmáře na statku Horní Dvorce na Jindřichohradecku.

Začal tak osmý ročník projektu, při němž lidé navštíví šest farem po ČR a mohou podpořit místní zemědělce. Statek Horní Dvorce denně vyrobí 70 kilogramů ovčích sýrů, jde také o jediný šlechtitelský chov ovcí lacaune v zemi, řekla ČTK Michaela Dubová ze statku.

"Měli jsme to rozdělené na dětské atrakce, na farmářský trh, ukázali jsme výrobu sýrů," řekla Dubová. Při projektu Poznej svého farmáře mohou lidé navštívit i farmy na Olomoucku, Královéhradecku, ve středních Čechách a na Zlínsku.

Statek Horní Dvorce s deseti zaměstnanci hospodaří na víc než 130 hektarech, chová 500 dojných ovcí. Posledních devět let provozuje sýrárnu. Ovčí sýry i jogurty, jehněčí maso i uzeniny dodává do víc než 100 kamenných farmářských prodejen v ČR.

Dubová a její manžel studovali ČVUT, ale líbilo se jim zemědělství. Bydleli poblíž Prahy, kde chovali několik ovcí a koní, čímž si přivydělávali při vysoké škole. Chtěli do jižních Čech, kde mají rodové kořeny, a náhodou objevili statek u Studené. Byl polorozbořený, téměř nebylo kde spát, ale patřilo k němu 20 hektarů. "Postupně jsme si začali plnit náš sen," řekla Dubová. Statek začali opravovat, přistavěli obytnou část, vznikla i hospoda, ve stodole pořádají koncerty.

Nejdřív zvolili na chov masné ovce. Postupně začali objíždět farmářské trhy a budovali klientelu. Měli třísethlavé stádo, pak i dojné. Dubová vzpomíná, jak se jí manžel s lehkou nadsázkou ptal: "Co budeš dělat, až ti skončí mateřská? Tak ti postavíme sýrárnu." Budovali ji od roku 2008, čtyři roky poté začali sýry vyrábět. Nejlépe se prodávají čerstvé sýry a půl roku až rok zrající gouda. Do sýrárny investovali několik milionů. Nabízí 13 druhů sýrů, denně zpracují 300 až 400 litrů mléka.

Původně měli všechny ovce na pastvinách a krmili je ručně. Nyní jsou zvířata částečně zavřená. "Jezdili jsme i na semináře po Evropě, učili jsme se, jak chovat ovce, protože to se v Čechách nedozvíte," řekla farmářka. Podobně si osvojili i sýrařinu. Chybí jim zaměstnanci, proto zmodernizovali zemědělskou část: v každé stáji jsou krmné pásy, ovce lze krmit automaticky, funguje i elektrický pojízdný krmicí vůz. Z rostlinné výroby dělají jen krmiva, tedy seno, senáž, na pozemcích pěstují trávu a jetelotrávy.

Další stáje mají v blízkém v Palupíně, kde teď budují novou odchovnu jehňat s roční kapacitou 150 kusů. Sýrárnu chtějí časem zvětšit, zkusí i sýr s modrou plísní. Druhým rokem experimentují s inseminací ovcí. Na farmě s ročním obrat 17 milionů Kč pomáhají manželům i tři dcery.

První zmínka o statku pochází z roku 1353, později patřil pánům z Hradce a Telče. V roce 1950 se stal součástí Jednotného zemědělského družstva Zahrádky. V roce 1989 se vrátil původním majitelům, od nichž ho dnes dvaačtyřicetiletí manželé koupili v roce 2004.

Autor: ČTK

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace